Skip to main content

Texelwende

Organisatie:

Rabo SmartBuilds

Project:

Texelwende

Locatie:

Den Burg, Texel

Key words: ‘snel’, ‘duurzaam, groen & sociaal’ en ‘drie typen woningen’

Wat een snelheid!
Op 15 september 2022 tekenden Rabo SmartBuilds een intentieovereenkomst met gemeente Texel en stichting Woontij om 120 tijdelijke woningen te plaatsen in Den Burg op Texel. In januari 2024 werden de officiƫle contracten getekend en op 17 mei 2024 is de laatste van de 120 woningen geplaatst! In een jaar en 8 maanden tijd zijn er dus 120 woningen gerealiseerd! Na de zomer zullen de eerste bewoners inhuizen. Bouwer Barli uit Uden heeft een huzarenstuk geleverd door in 10 weken tijd alle 120 woningen van Uden naar Texel te vervoeren en te installeren. De woningen mogen 40 jaar blijven staan.

Duurzaam, groen en sociaal
De woningen die door Barli in de fabriek geproduceerd zijn voldoen aan het permanent bouwbesluit. Met een MPG <0,5, energielabel A+++ , een houten gevelafwerking, zonnepanelen en een warmtepomp zijn de woningen duurzaam en passen ze heel mooi in het biodiverse landschap met veel groen en toepassing van wadi's.
Het is een gemengde wijk met middenhuur en sociale huurwoningen. De woningen hebben een prive-buitenruimte en zijn geplaatst in hofjes met een gedeelde buitenruimte, om contact en sociale cohesie te stimuleren.

Drie typen woningen
De woningen zijn bestemd voor mensen die maatschappelijk en/of economisch verbonden zijn aan Texel. Naast de 50 woningen voor Woontij – waarvoor Rabo SmartBuilds gedelegeerd onwikkelaar is – zijn er drie typen middenhuurwoningen ontworpen. Het Compacthuis (62m2, ongeveer EUR 900 p/m) met 2 slaapkamers, de Familyhaven (78m2, ongeveer EUR 1080 p/m) met 3 slaapkamers het Comforthof (78m2, ongeveer EUR 1080 p/m) voor senioren of mensen die slecht(er) ter been zijn. Voor ieder wat wils!

We zijn hier echt megatrots op!