Almanak

Organisatie:
CBRE Investment Management
Project:
Almanak
Locatie:
Utrecht – Leeuwesteyn
Almanak biedt 50 ruime, mooi afgewerkte middenhuurappartementen van ca. 60-90 m2 van hoge kwaliteit. Door de gematigde huurprijzen komen de woningen terecht bij de juiste doelgroep. Zo draagt het project bij aan betaalbaar stedelijk wonen voor de middengroep en dus het mitigeren van de middenhuur problematiek. Één van de bewijzen dat Almanak hierin bijdraagt is te zien aan de 100% verhuurgraad vóór oplevering. Naast de 50 middenhuur woningen omvat het project ook 16 vrije sector appartementen . Alle appartementen zijn gelegen aan de collectieve binnentuin die ook wordt gedeeld met 12 stadswoningen (koop).
De architectuur van Almanak is hoogwaardig en mensgericht, met twee karaktervolle gebouwen – De Landmark en Het Pakhuis – die zorgen voor een gevarieerd straatbeeld. De buitenruimtes zijn zorgvuldig ontworpen: brede balkons aan de kanaalzijde, intieme steegjes aan de landzijde, en een groene, gedeelde binnentuin bevorderen ontmoeting en leefkwaliteit. Deze opzet biedt bewoners zowel privacy als gemeenschappelijkheid, en maakt het gebouw tot een vanzelfsprekend onderdeel van de wijk.
Almanak is ontworpen met sociale duurzaamheid als uitgangspunt, waarbij verbinding tussen bewoners, inkomensgroepen en de stad centraal staat. De groene, gedeelde binnentuin vormt het hart van het complex en biedt ruimte voor ontspanning, ontmoeting en spel. Aan de stadszijde komt een publieke huiskamer met koffie- en fietscafé, die ook buurtbewoners uitnodigt en zo de interactie vergroot. Door een mix van middenhuur, vrije sector en koopwoningen ontstaat een diverse bewonersgroep die samen gebruikmaakt van dezelfde voorzieningen. De wijk is autoluw en stimuleert contact in de openbare ruimte, terwijl ook woningdelen wordt gefaciliteerd als sociale en betaalbare woonvorm. Almanak verbindt oud en nieuw Utrecht en staat symbool voor een inclusieve, leefbare en verbonden stadswijk.
Almanak is bijna energieneutraal met een maximale energiebehoefte van 44 kWh/m² per jaar. Voor de warmte- en koudevraag zijn er voor toekomstbestendige all-electric oplossingen gekozen en de woningen zijn uitgerust met duurzame installaties zoals warmtepompen en CO₂-gestuurde ventilatie voor een gezond binnenklimaat. De huurappartementen maken gebruik van een collectief warmte- en koelsysteem.
Circulariteit stond centraal bij het ontwerp en de bouw van Almanak, met hergebruikte gevelstenen uit een 100 jaar oud gebouw en circulaire materialen in onder andere de tuin en gevels, wat tevens bijdraagt aan de krachtige art-deco karakteristiek. De binnenwanden zijn demontabel en herbruikbaar en de keukens circulair geproduceerd met een take-backprogramma. Ook het hout dat is gebruikt, is volledig FSC-gecertificeerd – goed voor het behoud van circa 75.960 m² bosareaal volgens de FSC-berekening.
Almanak is natuurinclusief en klimaatadaptief ontworpen, met een groene binnentuin, regenwaterbuffering en veel beplanting in volle grond. Een natuurmuur met insectenhotels en nestkasten voor vogels en vleermuizen bevordert biodiversiteit. Zo draagt het project bij aan ecologie en klimaatbestendigheid in de stad.
Almanak stimuleert gezonde mobiliteit met een centrale ligging aan de Dafne Schippersbrug, ruime fietsenstalling en beperkte autotoegang. De wijk is fietsvriendelijk en grotendeels autovrij, wat bijdraagt aan minder CO₂-uitstoot en meer sociale interactie. Zo vormt het project een duurzaam voorbeeld op het gebied van mobiliteit, energie en leefomgeving.