Horizons

Organisatie:
Ballast Nedam Development
Project:
Horizons
Locatie:
Amsterdam (Sluisbuurt)
Horizons Amsterdam verlegt de grens voorbij de horizon. Het definieert een nieuwe standaard voor klimaatpositief wonen voor iedereen.
Een thuis waar mens en natuur elkaar versterken
Een thuis dat goed is voor iedereen én
voor de planeet.
Horizons is gemaakt voor de toekomst. Meer dan de helft (56%) bestaat uit middenhuur, daarnaast zijn er koopwoningen en zelfs penthouses. Juist door deze mix ontstaat er ook een inclusieve microsamenleving in the gebouw zelf. Het klimaatpositieve gebouw levert meer energie dan het verbruikt en slaat zelfs CO2 op, in plaats van uit te stoten. Alles is onderdeel van een gesloten kringloop: afval wordt een grondstof, niets gaat verloren. In de Biomakery wordt afvalwater bijvoorbeeld omgezet in herbruikbaar water. Horizons geeft ook iets terug aan de natuur door biodiversiteit te herstellen en te vermeerderen op de verschillende daktuinen. Maar het gaat verder dan dat. Hier draait het om mensen. Het is een plek waar bewoners elkaar ontmoeten, waar eenzaamheid verdwijnt en verbinding groeit.
Horizons is het eerste houten appartementengebouw dat de gebouwgebonden CO2 die opgeslagen worden verkoopt in de vorm van CO2-credits. Deze CO2-credits zijn de sleutel tot het opschalen en rondrekenen van de business case van meer biobased gebouwen in Nederland en wellicht daarbuiten. Samen met de Climate Cleanup Foundation worden deze credits onafhankelijk gecertificeerd en worden vervolgens verkocht op de markt voor de vrijwillige CO2-handel. Speculeren met deze credits is niet mogelijk, het kan door bedrijven of mensen gebruikt worden om de eigen CO2-footprint te compenseren en de circulaire economie te stimuleren. Als wij in Nederland op deze manier gaan bouwen wordt de 11% van het BBP (bouw en vastgoed samen) een vliegwiel van de circulaire Nederlandse economie waarmee CO2 uitstoot omgezet wordt in opslag.
Horzions samengevat:
Energiepositief: Het gebouw levert energie in plaats van dat het energie gebruikt;
CO2 negatief: Het gebouw stoot per saldo geen CO2 uit maar slaat het op;
Een gesloten grondstoffen kringloop: Afval wordt als grondstof hergebruikt en niet weggegooid;
Voor de natuur: Het gebouw breekt de biodiversiteit niet af, maar herstelt deze;
Voor iedereen: Het gebouw gaat eenzaamheid tegen en zorgt voor verbinding tussen bewoners.