Spoorzone Parkrijk

Organisatie:
Dura Vermeer Bouw Zuid West BV
Project:
Spoorzone Parkrijk
Locatie:
Rijswijk
In de duurzaamste wijk van Nederland, RijswijkBuiten, hebben gemeente Rijswijk, Dura Vermeer en Rijswijk Wonen bewezen met creativiteit en samenwerking een ontwikkeling neer te kunnen zetten met maar liefst 235 sociale- en middenhuur woningen. Dankzij de inzet van het Woonfonds RijswijkBuiten werd op innovatieve wijze de doorstroming binnen Rijswijk gestimuleerd en ingezet op inwoners met middeninkomens, zorg, jongeren en ouderen.
Het Woonfonds RijswijkBuiten is een unicum, waarmee de Rijswijkse woningmarkt voor huurders met middeninkomens toegankelijker is geworden. Opgericht vanuit de samenwerking tussen gemeente Rijswijk, Dura Vermeer en Vastgoed Syndicering Nederland N.V. (VSN). VSN beheert het Woonfonds en de woningen. Het fonds is gefinancierd met een bancaire financiering en door participaties uit te geven aan gemeente Rijswijk, Dura Vermeer en overige particuliere VSN beleggers. Betrokken partijen hebben zich voor langere tijd vastgelegd in het project.
Het Woonfonds heeft als doel meer betaalbare woningen voor middeninkomens met lokale binding én de doorstroming vanuit de sociale sector te bevorderen, waarbij de woningen langdurig beschikbaar en betaalbaar blijven. Resultaat: 100 duurzame middenhuurwoningen (62 appartementen en 38 eengezinswoningen). Er is gekozen voor gerichte lokale marketing. Sleutelberoepen zijn benaderd (zorg, scholen, politie) en er is samengewerkt met de woningcorporaties en Woonnet Haaglanden. Alle 38 huurders van de eengezinswoningen hebben binding met Rijswijk en laten in Rijswijk een sociale huurwoning van een woningcorporatie achter. Daarmee is de gewenste doorstroming van ‘scheefwoners’ bereikt. Ook bij de appartementen hebben huurders met een lokale binding voorrang gekregen. Deze één op één doorstroming is uniek en levert een volkshuisvestelijk huzarenstukje op.
Alle woningen zijn gasloos en voorzien van een bodemwarmtepomp, goede isolatie, tripple glas, zonnepanelen, douche-wtw, een moderne keukenen sanitair. Daarnaast kent het project 135 sociale huurwoningen, waarvan een groot deel is verhuurd aan 55-plussers ter bevordering van de doorstroming op de woningmarkt. En zijn er studio’s, die voornamelijk verhuurd zijn aan jongeren tot 23 jaar.
Stichting De Blauwe Parel heeft 20 appartementen. Dit is een woon-werkinitiatief voor jonge mensen met en zonder een verstandelijke beperking tussen 20 en 30 jaar. De jongeren wonen zelfstandig. Voor de begeleiding en zorg op locatie werkt de stichting met Ipse de Bruggen Gehandicaptenzorg. Er wonen 16 jonge mensen met een verstandelijke beperking én vier studenten van de Haagse Hogeschool. Zij ondernemen samen met bewoners activiteiten. Verder wordt aan elke bewoner een student gekoppeld, die als maatjes aan de slag gaan met diverse projecten in de wijk.
Het project biedt ook ruimte voor een supermarkt (Lidl), enkele dagwinkels en een wijkontmoetingscentrum; De Buitenkamer. Buurtbewoners kunnen hier binnenlopen voor een praatje en er wordt op diverse dagen koffie, thee of lunch geserveerd door sociale onderneming ‘Bij Ons’. Hier werken jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt (autisme of een verstandelijke beperking). Op de overige dagen organiseert Stichting RijswijkBuitengewoon met vrijwilligersactiviteiten voor buurtbewoners.
De openbare ruimte is met veel zorg en aandacht klimaatadaptief en ecologisch ingericht. Zo zijn de woningen deels aangesloten op een systeem van bovengrondse afvoer en zijn er nestvoorzieningen, egelpoortjes en bijenstenen in de gevels. Er is een tiny forest aangelegd, waarin ieder kan recreëren en de nabije school buitenonderwijs krijgt. Ook is er aandacht voor deelmobiliteit met deelauto’s en deel(bak)fietsen. Huurders hebben een bijdrage gekregen om hiervan gebruik te maken.
Kortom met dit prachtige initiatief is een nieuwe duurzame woonomgeving ontstaan waar voor iedereen ruimte en een (t)huis is.