Skip links

Wonam wint met BUUR de Middenhuur Award

De Middenhuur Award 2021 is dinsdag 26 oktober op de Provada gewonnen door ontwikkelaar Wonam met project BUUR Leidsche Rijn Utrecht. Belegger a.s.r. Real Estate eindigde met het ASR Dutch Core Residential Fund op de tweede plaats. Little C Rotterdam van ERA Contour & JP van Eesteren werd derde.

“Ik heb jaren hard aan BUUR gewerkt. Het is zo’n mooi en bijzonder project, zeker gezien de samenwerking met corporaties Portaal & Mitros. Het voegt echt veel betaalbare woningen toe aan de regio Utrecht. De beker gaat echt een mooie plek krijgen op ons kantoor.”

Melanie Egberts, winnares  Middenhuur Award 2021

Het winnende BUUR, met 454 betaalbare huurwoningen, is een bijzonder nieuwbouwproject van Wonam, mede door de dubbele samenwerking met woningcorporaties Mitros en Portaal. Het project bestaat uit 3 gebouwen, verdeeld over 314 appartementen in de sociale huur en 140 in de middenhuur. Op de begane grond, in het verlengde van de winkelstraat, komt een levendige plint, onder andere speciaal voor ambachtelijke ondernemers. Onder 2 gebouwen komen gezamenlijke parkeergarages en fietsenstallingen. BUUR staat midden in de samenleving en het idee van Wonam is dat hier buren niet naast elkaar leven, maar mét elkaar. Om ontmoeting te stimuleren, worden daarom alle gebouwen gemengd. Huurders van sociale huurwoningen wonen samen met huurders van middenhuur woningen. De woningen worden verhuurd volgens het Actieplan Middenhuur van de gemeente Utrecht. Het project wordt gerealiseerd op de zuidpunt van Leidsche Rijn Centrum en de verwachte oplevering van de eerste woningen is najaar 2023.

De Middenhuur Award is een initiatief van middenhuur ontwikkelaar Sustay en adviesbureau Stec Groep en werkt met partners TU Delft, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties en PropertyNL. Met de award willen ze middenhuur initiatieven nog meer in de schijnwerpers zetten. Het segment voegt veel toe aan de vastgelopen woningmarkt. Zo voorziet het een grote groep Nederlanders die nu tussen wal en schip vallen in het bemachtigen van een betaalbare woning. Kopen is vaak voor de middeninkomens onbereikbaar en voor sociale huur komt men niet in aanmerking. Daarnaast zorgt middenhuur voor doorstroming vanuit sociale huur en bijvoorbeeld bij senioren. Met sociale huur en koop mixt het goed en dat zorgt voor nog meer gemixte wijken.

Het event vond plaats op de Provada-stand van PropertyNL in de RAI Amsterdam en trok veel publiek. Six (Sustay) en Robert van Ieperen (Earthy) openden het event. Daarna was het aan hoogleraar Peter Boelhouwer om het grote publiek duidelijk te maken dat er echt wat aan de hand is met de Nederlandse woningmarkt. Waar zit het scheef en hoe kunnen we stimuleren? Het publiek genoot aandachtig. Vervolgens was het aan de juryleden én de drie finalisten om de nominaties onder de loep te nemen en hun bevindingen te delen. Het middenhuur kennisniveau van het publiek werd door Robert van Ieperen op de proef gesteld middels een petje op, petje af quiz.

12 nominaties, 5 juryleden, 3 finalisten
In totaal werden 12 initiatieven genomineerd voor de award. Waaronder het woonfonds van Gemeente Rijswijk, High Park Arnhem van Syntrus Achmea, Smartbuilds van Rabobank en financieringsplatform OnsHuys. Alle 12 nominaties worden uitgebreid beschreven op de website middenhuuraward.nl. Uiteindelijk werden drie organisaties, a.s.r. Real Estate (impact strategie), Wonam (BUUR) en ERA Contour & JP van Eesteren (met Little C Rotterdam) genomineerd voor de finale. Dat gebeurde na beoordeling van alle inzendingen door een onafhankelijke jury met kennis van middenhuur en de oververhitte woningmarkt. De jury bestaat uit Hans Ton (Ministerie van BZK), Wabe van Enk (PropertyNL), Peter Boelhouwer (TU Delft), Martijn Balster (gemeente Den Haag) en Esther Geuting (Stec Groep). Zij beoordeelden de afgelopen maanden onder andere op criteria als sociale cohesie, lef, vernieuwend en verbetering middenhuur / middeninkomens. Martijn Balster kon niet live aanwezig zijn, maar wilde graag nog zijn favoriet Wonam toespreken via een videoboodschap:

Winnares Wonam kan haar geluk niet op
Na drie kwartier was het dan zover: de uitreiking. De drie finalisten werden vertegenwoordigd door Robbert van Dijk (fund director a.s.r. Real Estate), Job van Zomeren (directeur ERA Contour) en Melanie Egberts (manager projectontwikkeling bij Wonam). Zelfs moderator Robert van Ieperen wist niet wie er ging winnen. Juryvoorzitter Esther Geuting opende een gouden envelop en gaf het verlossende woord: Wonam!

Winnares Melanie Egberts kon haar geluk niet op: “Ik heb hier jaren hard aan gewerkt. Het is zo’n mooi en bijzonder project, zeker gezien de samenwerking met corporaties Portaal & Mitros. Het voegt echt veel betaalbare woningen toe aan de regio Utrecht. De beker gaat echt een mooie plek krijgen op ons kantoor.”

Runner up Robbert van Dijk was ook trots: “Deze tweede plaats is prachtig. Wel of niet winnen, het feit dat we deze bevestiging krijgen met onze impact strategie geeft een trots gevoel. We maken echt met ons fonds het verschil. Dankjewel.”

Little C Rotterdam van ERA Contour verloor weliswaar de finale, toch was de jury heel erg te spreken over dit project. Hopelijk een nieuwe standaard voor Nederland. Job van Zomeren kon er mee leven: “We hadden uiteraard graag gewonnen, maar deze finaleplek en de lovende woorden van de jury geeft absoluut voldoening. Een mooi initiatief en een opsteker voor het project Little C.”

De forse gouden wisseltrofee van meer dan 10kg is direct mee gegaan naar het kantoor van Wonam in Amsterdam. Tot de volgende editie volgend jaar mag Wonam er mee pronken. De organisatie achter de Middenhuur Award gaf te kennen dat de ambitie leeft om volgend jaar een prijs van € 1.000.000,- aan de winnaar te koppelen! Dat belooft wat in 2022.