Skip to main content

MRP wint met AMST de Middenhuur Award 2022

gepubliceerd op: 25 mei 2024

Voor de middenhuur award 2024 nomineert a.s.r. real estate Wonderwoods. Wonderwoods is een project dat in 2018 is aangekocht door a.s.r. real estate namens het ASR Dutch Core Residential Fund. Een deel van deze woningen worden in het middenhuursegment verhuurd. Het ASR Dutch Core Residential Fund maakt met Wonderwoods gezond wonen, omgeven door natuur, midden in een bruisende stad, mogelijk voor een grote doelgroep in Utrecht. Een stad waar een grote behoefte is aan middenhuurwoningen.

Middenhuur

Het ASR Dutch Core Residential Fund is eigenaar is van 248 duurzame huurappartementen in Wonderwoods. Het woningfonds van a.s.r. real estate erkent hoe belangrijk betaalbare huisvesting is en verhuurt daarom 60 van de 248 woningen in het middenhuursegment. Deze woningen zijn verdeeld over de twee torens en zitten verspreid door de twee torens gemengd met vrije sector huurappartementen.

Het fonds zet zich al jarenlang in voor het toevoegen van betaalbare woningen aan de woningvoorraad en heeft betaalbare huisvesting aangewezen als een van de belangrijkste strategische pijlers in haar fondsstrategie. Om deze inzet verder te formaliseren en vorm te geven heeft het fonds in 2019 een impact investing strategie ontwikkeld, waarin het fonds meetbare doelen vaststelt ten aanzien van het toevoegen van betaalbare woningen aan de portefeuille. Inmiddels valt 85,5% van de woningen van het fonds binnen de vastgestelde definitie van betaalbare huisvesting.

Het ASR Dutch Core Residential Fund is daarmee bereid om vooraf bepaalde restricties te accepteren bij aankopen. Waar dit kan wordt dit in nauwe samenwerking gedaan met marktpartijen en overheden. Zo heeft het fonds zicht ook gecommitteerd aan het Actieplan Middenhuur van de Gemeente Utrecht.

Om haar ambities kracht bij te zetten heeft het fonds in 2020 (twee jaar na de aankoop in 2018) het aantal beoogde middenhuur woningen in Wonderwoods verder verhoogd.

Doorstroom markt

Naast haar bijdrage aan betaalbare en duurzame huisvesting beoogt Wonderwoods ook de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. Zo krijgen doorstromers uit de sociale huur voorrang in de toewijzing voor de middenhuurwoningen en 55+ers krijgen voorrang in toewijzing voor de vrije sector huurwoningen.

Wonderwoods: twee groene torens

De twee groene torens van het mixed-use project Wonderwoods verrijzen in het stationsgebied van Utrecht. Een groene oase in het midden van de stad waar alle aspecten van leven samen komen: wonen, werken en recreëren. Met 300 bomen en 75.000 bloeiende planten en struiken draagt Wonderwoods bij aan de stedelijke biodiversiteit. De Zuidtoren is een ontwerp van Roberto Meyer van het Nederlandse architectenbureau MVSA Architects. Zijn visie op het gebouw is ‘extravert’: de natuur binnenin reikt naar de natuur buiten. De Noordtoren, de hoogste van de twee torens, is een creatie van Stefano Boeri Architetti – het Italiaanse architectenbureau dat wereldwijd bekend staat om zijn baanbrekende Bosco Verticale in Milaan. Bedekt met bomen en ‘introvert’ van aard, versterkt de gedempte architectuur het geluid van de natuur.

Wonderwoods is hét voorbeeldproject dat laat zien dat middenhuur mogelijk is in indrukwekkende en vooruitstrevende gebouwen midden in het centrum van een grote stad.

De woningen in Wonderwoods worden in de tweede helft van 2024 opgeleverd.

Ook interessant

Uitreiking 2022 op de Provada

Bezoek de uitreiking: PROVADA 13 juni 11:00 uur, hal 12, stand 49