Jury Middenhuur Award bekend
gepubliceerd op: 26 mei 2025

De Grote Beer in Rotterdam is een woningbouwproject in Rotterdam Alexander met 193 huurwoningen waarvan 85% passen binnen het middenhuurbeleid van de gemeente Rotterdam. Bij het in verhuur gaan van dit project waren er circa 10.000 aanmeldingen waarmee de grote vraag naar dit soort woningen nogmaals wordt onderstreept. Het is Vesteda goed gelukt om zoveel mogelijk toe te wijzen aan huurders met een essentieel beroep voor de stad. Denk daarbij aan verpleegkundigen, docenten en agenten. De ontwikkeling heeft veel fietsparkeerplaatsen om gezond mobiliteit te stimuleren en maakt voor autoparkeren gebruik van de parkeervoorziening van het naastgelegen winkelcentrum. Daar is ook deelmobiliteit voor de bewoners voorzien. De plint biedt een gastvrije huiskamer voor de bewoners waar men elkaar kan ontmoeten, waar gewerkt en gerecreëerd kan worden. Deze royale en transparante voorziening draagt bij aan de sociale zichtbaarheid op straatniveau. Ook bevat het ontwerp van Klunder Architecten meerdere voor de huurders toegankelijke daktuinen die als ontmoetingsruimte dienen.
Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders presenteerde in het voorjaar van 2019 het Actieplan Middenhuur met het doel mensen met een middeninkomen meer aan de stad te binden. Een groep die belangrijk is voor de stad en moeite heeft een betaalbare huur- of koopwoning te vinden in Rotterdam. Met het actieplan wil de gemeente voor 2030 8000 woningen creëren voor starters en eenoudergezinnen. Meer nieuwbouw in de categorie middenhuur is één van de manieren om hieraan te voldoen. Het liefst op locaties waar een goede OV-verbinding is. De Alexanderknoop is één van de gebieden waar de gemeente mogelijkheden ziet voor nieuwe betaalbare woningen.
De Grote Beer op het voormalig braakliggend terrein op de hoek van de Hoofdweg en de Grote Beer in Prins Alexander is ontwikkelt en gebouwd door Dura Vermeer Bouw Zuid West. Het nieuwbouwcomplex bevat 193 twee-, drie- en vierkamerappartementen, variërend van zo’n 57 tot 83 m2. 85% van de huurappartementen worden aangeboden in de middeldure huur door Vesteda. Het gebouw levert een mooie bijdrage aan de levendigheid en sociale veiligheid van het voorheen werk- en winkelgebied.
Gezien snelheid een groot vraagstuk was van de gemeente, is er veel gebruik gemaakt van prefab methoden. Dit is niet alleen snel, maar bespaart ook nog eens CO2. Dat is ver doorgetrokken want bijvoorbeeld alle badkamers zijn in een fabriek geprefabriceerd. Andere voorbeelden zijn: aanzienlijk minder transport naar de bouwplaats dankzij efficiënt gebruik van onze bouwhub Urban Miner, minder personeel, afvalreductie en elektrisch transport. Het gebouw voldoet daarnaast aan de BENG eisen (Bijna Energie-Neutraal Gebouw). Dat betekent dat we bijna zelfvoorzienend zijn qua energieopwekking. Vanzelfsprekend is het gebouw gasloos.
In het gebouw zijn geen parkeerplaatsen voorzien voor auto’s omdat van de bestaande parkeergarage van winkelcentrum Alexandrium gebruik gemaakt wordt (dubbel gebruik). Daar is ook een mobiliteitshub te vinden met deelmobiliteit voor de bewoners. In het gebouw is wel veel aandacht voor fietsparkeren, wat natuurlijk de gezondste manier van mobiliteit is: bijna drie fietsparkeerplaatsen inpandig per woning.
In april 2020 heeft Dura Vermeer het Privaat Ontwikkel Initiatief ingediend. In november daarna werd het besluit genomen door te zetten onder de voorwaarde dat de bouw van de Grote Beer al in 2021 zou starten. Zo werd snelheid een belangrijk uitgangspunt in het project. Voor dergelijke snelheid waren drie zaken nodig: afnemers van de woningen, een koopovereenkomst voor de grond en een vergunning. Woongebouw Grote Beer is het resultaat van een ambitieuze samenwerking tussen alle partijen. Iedereen had hetzelfde doel voor ogen met de Rotterdamse aanpakkersmentaliteit waarbij de mouwen zijn opgestroopt.