Skip links

Hoe is het nu met de winnaar van 2021?

Vorig jaar won nieuwbouwproject BUUR, van ontwikkelaar Wonam en de woningcorporaties Mitros en Portaal, de Middenhuur Award 2021. BUUR won de award vanwege de unieke dubbele samenwerking en het bijzondere woonconcept, waarbij 314 sociale huur en 140 middenhuur op gebouwniveau worden gemixt. Nu, een krappe 8 maanden later, gaat Six van de organisatie bij Melanie Egberts, Manager Projectontwikkeling bij Wonam, op bezoek in Amsterdam. Hoe vergaat het de winnaars en hoe verloopt de bouw van het project?

“Middenhuur is niet altijd de makkelijkste businesscase, maar zéker broodnodig!”

Melanie Egberts, winnaar Middenhuur Award 2021

Zeker geen kleintje die Middenhuur Award
De grote, goudkleurige bokaal springt direct in het oog in het Amsterdamse kantoor van ontwikkelaar Wonam. Melanie Egberts, Manager Projectontwikkeling bij Wonam glundert: “Ja, je kunt er bijna niet omheen. We krijgen dan ook veel leuke reacties! We zijn nog steeds trots dat we de Middenhuur Award hebben gewonnen. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om een mooi concept voor BUUR neer te zetten. Dan gaat het niet alleen om de verschillende doelgroepen, maar ook om de architectuur en de kwaliteit die we met Mitros en Portaal toevoegen aan Leidsche Rijn Centrum. En nu het gebouw steeds meer tot leven komt, ben ik iedere keer als ik het zie zó trots!”

Goede samenwerking loont
De bokaal is een mooie blijk van waardering en laat zien dat intensieve samenwerking in gebiedsontwikkeling projecten tot een hoger niveau kan brengen. Egberts: ”De fijne samenwerking met Mitros en Portaal heeft ervoor gezorgd dat we een mooi woongebouw realiseren in Utrecht Leidsche Rijn. Een plek waar straks verschillende mensen met uiteenlopende achtergronden niet naast elkaar, maar mét elkaar samenleven. Iedere partij heeft zijn eigen wensen, die nu samenkomen in één mooi, gemixed gebouw. Het is goed om te zien dat er steeds meer projecten voor betaalbare huur worden gebouwd.”

Lokaal maatwerk smeerolie woningmarkt
“Er is nog altijd grote behoefte aan betaalbare woningbouw. Goede samenwerking tussen gemeenten, initiatiefnemers, corporaties en beleggers hebben gezorgd voor verschillende akkoorden om betaalbaarheid te borgen. Partijen weten elkaar goed te vinden. De Middenhuur Award en de vele inzendingen zijn hier een goed voorbeeld van. De mogelijke regulering van het middensegment brengt onzekerheid en staat op gespannen voet met deze akkoorden. Wij doen een appel om deze akkoorden te respecteren. De woningmarkt is gedifferentieerd en gebaat bij lokaal maatwerk,” aldus Egberts.

BUUR wordt een goede BUUR in de wijk
De bouwwerkzaamheden van BUUR lopen volgens planning. Op dit moment worden de eerste gevels gemetseld. Volgend jaar worden in het 3e kwartaal de eerste 274 sociale en middenhuurwoningen opgeleverd en doen de eerste huurders hun intrek. Het jaar daarop wordt de 2e fase met 180 sociale en middenhuurwoningen opgeleverd.

Nominaties Middenhuur Award 2022
Dit jaar heeft Wonam geen project ingezonden. “Volgend jaar zijn we er hopelijk bij, maar ruimte voor andere concepten en organisaties is ook belangrijk. Ook dit jaar zie ik veel mooie nominaties. Daarin is goed zichtbaar dat het niet alleen gaat om betaalbare middenhuur, maar ook om woningenbouw voor speciale doelgroepen, zoals gezinnen en senioren. En dat in grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam ook nog steeds middenhuur wordt toegevoegd. Niet altijd de makkelijkste businesscase, maar zéker broodnodig.”

Wonam is bezig met meerdere mooie projecten en samenwerkingen, waarin bijzondere woonconcepten en het combineren van doelgroepen centraal staan. We kijken uit naar hun inzending voor 2023!