Skip to main content

Grote Beer

De Grote Beer in Rotterdam is een woningbouwproject in Rotterdam Alexander met 193 huurwoningen waarvan 85% passen binnen het middenhuurbeleid van de gemeente Rotterdam. Bij het in verhuur gaan van dit project waren er circa 10.000 aanmeldingen waarmee de grote vraag naar dit soort woningen nogmaals wordt onderstreept. Het is Vesteda goed gelukt om zoveel mogelijk toe te wijzen aan huurders met een essentieel beroep voor de stad. Denk daarbij aan verpleegkundigen, docenten en agenten. De ontwikkeling heeft veel fietsparkeerplaatsen om gezond mobiliteit te stimuleren en maakt voor autoparkeren gebruik van de parkeervoorziening van het naastgelegen winkelcentrum. Daar is ook deelmobiliteit voor de bewoners voorzien. De plint biedt een gastvrije huiskamer voor de bewoners waar men elkaar kan ontmoeten, waar gewerkt en gerecreëerd kan worden. Deze royale en transparante voorziening draagt bij aan de sociale zichtbaarheid op straatniveau. Ook bevat het ontwerp van Klunder Architecten meerdere voor de huurders toegankelijke daktuinen die als ontmoetingsruimte dienen.

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders presenteerde in het voorjaar van 2019 het Actieplan Middenhuur met het doel mensen met een middeninkomen meer aan de stad te binden. Een groep die belangrijk is voor de stad en moeite heeft een betaalbare huur- of koopwoning te vinden in Rotterdam. Met het actieplan wil de gemeente voor 2030 8000 woningen creëren voor starters en eenoudergezinnen. Meer nieuwbouw in de categorie middenhuur is één van de manieren om hieraan te voldoen. Het liefst op locaties waar een goede OV-verbinding is. De Alexanderknoop is één van de gebieden waar de gemeente mogelijkheden ziet voor nieuwe betaalbare woningen.

De Grote Beer op het voormalig braakliggend terrein op de hoek van de Hoofdweg en de Grote Beer in Prins Alexander is ontwikkelt en gebouwd door Dura Vermeer Bouw Zuid West. Het nieuwbouwcomplex bevat 193 twee-, drie- en vierkamerappartementen, variërend van zo’n 57 tot 83 m2. 85% van de huurappartementen worden aangeboden in de middeldure huur door Vesteda. Het gebouw levert een mooie bijdrage aan de levendigheid en sociale veiligheid van het voorheen werk- en winkelgebied.

Gezien snelheid een groot vraagstuk was van de gemeente, is er veel gebruik gemaakt van prefab methoden. Dit is niet alleen snel, maar bespaart ook nog eens CO2. Dat is ver doorgetrokken want bijvoorbeeld alle badkamers zijn in een fabriek geprefabriceerd. Andere voorbeelden zijn: aanzienlijk minder transport naar de bouwplaats dankzij efficiënt gebruik van onze bouwhub Urban Miner, minder personeel, afvalreductie en elektrisch transport. Het gebouw voldoet daarnaast aan de BENG eisen (Bijna Energie-Neutraal Gebouw). Dat betekent dat we bijna zelfvoorzienend zijn qua energieopwekking. Vanzelfsprekend is het gebouw gasloos.

In het gebouw zijn geen parkeerplaatsen voorzien voor auto’s omdat van de bestaande parkeergarage van winkelcentrum Alexandrium gebruik gemaakt wordt (dubbel gebruik). Daar is ook een mobiliteitshub te vinden met deelmobiliteit voor de bewoners. In het gebouw is wel veel aandacht voor fietsparkeren, wat natuurlijk de gezondste manier van mobiliteit is: bijna drie fietsparkeerplaatsen inpandig per woning.

In april 2020 heeft Dura Vermeer het Privaat Ontwikkel Initiatief ingediend. In november daarna werd het besluit genomen door te zetten onder de voorwaarde dat de bouw van de Grote Beer al in 2021 zou starten. Zo werd snelheid een belangrijk uitgangspunt in het project. Voor dergelijke snelheid waren drie zaken nodig: afnemers van de woningen, een koopovereenkomst voor de grond en een vergunning. Woongebouw Grote Beer is het resultaat van een ambitieuze samenwerking tussen alle partijen. Iedereen had hetzelfde doel voor ogen met de Rotterdamse aanpakkersmentaliteit waarbij de mouwen zijn opgestroopt.

Spoorzone Parkrijk

In de duurzaamste wijk van Nederland, RijswijkBuiten, hebben gemeente Rijswijk, Dura Vermeer en Rijswijk Wonen bewezen met creativiteit en samenwerking een ontwikkeling neer te kunnen zetten met maar liefst 235 sociale- en middenhuur woningen. Dankzij de inzet van het Woonfonds RijswijkBuiten werd op innovatieve wijze de doorstroming binnen Rijswijk gestimuleerd en ingezet op inwoners met middeninkomens, zorg, jongeren en ouderen.

Het Woonfonds RijswijkBuiten is een unicum, waarmee de Rijswijkse woningmarkt voor huurders met middeninkomens toegankelijker is geworden. Opgericht vanuit de samenwerking tussen gemeente Rijswijk, Dura Vermeer en Vastgoed Syndicering Nederland N.V. (VSN). VSN beheert het Woonfonds en de woningen. Het fonds is gefinancierd met een bancaire financiering en door participaties uit te geven aan gemeente Rijswijk, Dura Vermeer en overige particuliere VSN beleggers. Betrokken partijen hebben zich voor langere tijd vastgelegd in het project.

Het Woonfonds heeft als doel meer betaalbare woningen voor middeninkomens met lokale binding én de doorstroming vanuit de sociale sector te bevorderen, waarbij de woningen langdurig beschikbaar en betaalbaar blijven. Resultaat: 100 duurzame middenhuurwoningen (62 appartementen en 38 eengezinswoningen). Er is gekozen voor gerichte lokale marketing. Sleutelberoepen zijn benaderd (zorg, scholen, politie) en er is samengewerkt met de woningcorporaties en Woonnet Haaglanden. Alle 38 huurders van de eengezinswoningen hebben binding met Rijswijk en laten in Rijswijk een sociale huurwoning van een woningcorporatie achter. Daarmee is de gewenste doorstroming van ‘scheefwoners’ bereikt. Ook bij de appartementen hebben huurders met een lokale binding voorrang gekregen. Deze één op één doorstroming is uniek en levert een volkshuisvestelijk huzarenstukje op.

Alle woningen zijn gasloos en voorzien van een bodemwarmtepomp, goede isolatie, tripple glas, zonnepanelen, douche-wtw, een moderne keukenen sanitair. Daarnaast kent het project 135 sociale huurwoningen, waarvan een groot deel is verhuurd aan 55-plussers ter bevordering van de doorstroming op de woningmarkt. En zijn er studio’s, die voornamelijk verhuurd zijn aan jongeren tot 23 jaar.

Stichting De Blauwe Parel heeft 20 appartementen. Dit is een woon-werkinitiatief voor jonge mensen met en zonder een verstandelijke beperking tussen 20 en 30 jaar. De jongeren wonen zelfstandig. Voor de begeleiding en zorg op locatie werkt de stichting met Ipse de Bruggen Gehandicaptenzorg. Er wonen 16 jonge mensen met een verstandelijke beperking én vier studenten van de Haagse Hogeschool. Zij ondernemen samen met bewoners activiteiten. Verder wordt aan elke bewoner een student gekoppeld, die als maatjes aan de slag gaan met diverse projecten in de wijk.

Het project biedt ook ruimte voor een supermarkt (Lidl), enkele dagwinkels en een wijkontmoetingscentrum; De Buitenkamer. Buurtbewoners kunnen hier binnenlopen voor een praatje en er wordt op diverse dagen koffie, thee of lunch geserveerd door sociale onderneming ‘Bij Ons’. Hier werken jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt (autisme of een verstandelijke beperking). Op de overige dagen organiseert Stichting RijswijkBuitengewoon met vrijwilligersactiviteiten voor buurtbewoners.

De openbare ruimte is met veel zorg en aandacht klimaatadaptief en ecologisch ingericht. Zo zijn de woningen deels aangesloten op een systeem van bovengrondse afvoer en zijn er nestvoorzieningen, egelpoortjes en bijenstenen in de gevels. Er is een tiny forest aangelegd, waarin ieder kan recreëren en de nabije school buitenonderwijs krijgt. Ook is er aandacht voor deelmobiliteit met deelauto’s en deel(bak)fietsen. Huurders hebben een bijdrage gekregen om hiervan gebruik te maken.

Kortom met dit prachtige initiatief is een nieuwe duurzame woonomgeving ontstaan waar voor iedereen ruimte en een (t)huis is.

TEX Buitengewoon

TEX is stoer, slim en buitengewoon bijzonder. De naam is afgeleid van de rijke textielhistorie van Enschede en vertaalt zich in een modern woonconcept dat inzet op samen leven in een groene, gezellige en duurzame omgeving. In TEX begint het stadse wonen van de toekomst vandaag al — met ruimte voor ontmoeting, diversiteit en verbinding.

Wat TEX onderscheidt, is dat het middenhuur realiseert op een plek waar dat geen vanzelfsprekendheid is. In tegenstelling tot Randstedelijke gebieden, is Enschede geen ‘core’ markt voor institutionele beleggers. Middenhuurontwikkeling hier vraagt dan ook om maatwerk, overtuigingskracht en een intensieve samenwerking. De 50 middenhuurwoningen in TEX kwamen tot stand dankzij een succesvolle samenwerking tussen Dura Vermeer, een betrokken lokale belegger, een proactieve makelaar én de gemeente Enschede.

De belegger had vertrouwen in het woonconcept en zag de maatschappelijke meerwaarde van TEX. De makelaar speelde een sleutelrol in het duiden van de lokale behoefte én het bemiddelen in het proces. De gemeente ondersteunde actief met medewerking aan de WBI-vergunning, waarmee het plan financieel haalbaar werd. Deze gedeelde inzet en het oplossend vermogen van alle betrokken partijen maakten mogelijk wat op voorhand moeilijk realiseerbaar leek.

TEX bestaat uit drie woongebouwen en enkele grondgebonden woningen, gelegen rond een groene, gedeelde binnentuin. De 111 woningen zijn zeer divers: van compacte appartementen tot royale woningen met uitzicht op stad of natuur. Alle woningen zijn hoogwaardig afgewerkt met luxe keukens en badkamers.

Bijzonder aan TEX is de aandacht voor ontmoeting. De gezamenlijke woonkamer fungeert als verlengde van de eigen woning en nodigt uit tot samen werken, ontspannen of het vieren van een buurtfeest. Hier wonen mensen van verschillende leeftijden en achtergronden écht samen.

De architectuur sluit aan bij de bestaande stad en voegt kwaliteit toe aan de wijk. De collectieve binnentuin brengt rust midden in de stad. TEX is bovendien ontwikkeld met oog voor duurzaamheid, met onder andere energiezuinige installaties, groene buitenruimten en ruimte voor fietsen en deelmobiliteit.

TEX Buitengewoon laat zien dat het wél kan: middenhuur realiseren buiten de gebaande paden. Geen vanzelfsprekend project, maar een resultaat van samenwerking, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. TEX bewijst dat je ook in steden als Enschede kwalitatieve, inclusieve en toekomstbestendige woonconcepten kunt realiseren — als je bereid bent de schouders eronder te zetten.

Ottho

Aan de Ottho Heldringstraat in Amsterdam is in 2024 Ottho opgeleverd: een modern nieuwbouwproject bestaande uit vijf woontorens. Het ASR Dutch Core Residential Fund heeft drie van deze torens aangekocht, met in totaal 327 appartementen. Wat Ottho onderscheidt, is zijn grote bijdrage aan betaalbare huisvesting in Amsterdam. Een zeer groot aandeel van de woningen, 250 van de 327 appartementen, wordt verhuurd met een maandhuur van maximaal €1.350. Hiermee levert het woningfonds van a.s.r. real estate een substantiële bijdrage aan het toevoegen van betaalbare woonruimte aan de Amsterdamse woningvoorraad, en draagt het toevoegen van 250 betaalbare woningen actief bij aan de impactdoelstellingen van het ASR Dutch Core Residential Fund.

Ottho biedt een breed scala aan woningtypen, variërend van studio’s tot twee-, drie- en vierkamerappartementen, veelal voorzien van een terras, balkon of loggia. Ook is er een grote binnentuin die wordt gedeeld met de bewoners van corporatie Rochdale. Dankzij de goede ligging is de stad altijd dichtbij. Met een metrohalte voor de deur, en met de fiets zijn het centrum van Amsterdam, het Vondelpark, Amsterdam-Zuid, het Rembrandtpark en stadsdeel West binnen enkele minuten bereikbaar. Ottho kent een hoog niveau van duurzaamheid. Elke woontoren is voorzien van zonnepanelen, de woningen zijn aangesloten op stadswarmte en het project behaalt een EPC-score van 0,20.

Wonen in Ottho betekent niet alleen betaalbaar en duurzaam wonen op een centrale locatie, maar ook deel uitmaken van een community. Ottho heeft een gedeelde daktuin en een multifunctionele huiskamer, die ruimte biedt voor uiteenlopende activiteiten zoals yogalessen, tafeltennis, bewonersborrels en presentaties. De aanwezigheid van een community manager en huismeester van The James Company versterkt het onderlinge contact en draagt bij aan een veilige, betrokken en levendige woonomgeving.

Een project dat alles biedt aan bewoners die betaalbaar in de stad willen wonen.

Horizons

Horizons Amsterdam verlegt de grens voorbij de horizon. Het definieert een nieuwe standaard voor klimaatpositief wonen voor iedereen.

Een thuis waar mens en natuur elkaar versterken
Een thuis dat goed is voor iedereen én 
voor de planeet.

Horizons is gemaakt voor de toekomst. Meer dan de helft (56%) bestaat uit middenhuur, daarnaast zijn er koopwoningen en zelfs penthouses. Juist door deze mix ontstaat er ook een inclusieve microsamenleving in the gebouw zelf. Het klimaatpositieve gebouw levert meer energie dan het verbruikt en slaat zelfs CO2 op, in plaats van uit te stoten. Alles is onderdeel van een gesloten kringloop: afval wordt een grondstof, niets gaat verloren. In de Biomakery wordt afvalwater bijvoorbeeld omgezet in herbruikbaar water. Horizons geeft ook iets terug aan de natuur door biodiversiteit te herstellen en te vermeerderen op de verschillende daktuinen. Maar het gaat verder dan dat. Hier draait het om mensen. Het is een plek waar bewoners elkaar ontmoeten, waar eenzaamheid verdwijnt en verbinding groeit.

Horizons is het eerste houten appartementengebouw dat de gebouwgebonden CO2 die opgeslagen worden verkoopt in de vorm van CO2-credits. Deze CO2-credits zijn de sleutel tot het opschalen en rondrekenen van de business case van meer biobased gebouwen in Nederland en wellicht daarbuiten. Samen met de Climate Cleanup Foundation worden deze credits onafhankelijk gecertificeerd en worden vervolgens verkocht op de markt voor de vrijwillige CO2-handel. Speculeren met deze credits is niet mogelijk, het kan door bedrijven of mensen gebruikt worden om de eigen CO2-footprint te compenseren en de circulaire economie te stimuleren. Als wij in Nederland op deze manier gaan bouwen wordt de 11% van het BBP (bouw en vastgoed samen) een vliegwiel van de circulaire Nederlandse economie waarmee CO2 uitstoot omgezet wordt in opslag.

Horzions samengevat:
Energiepositief: Het gebouw levert energie in plaats van dat het energie gebruikt;
CO2 negatief: Het gebouw stoot per saldo geen CO2 uit maar slaat het op;
Een gesloten grondstoffen kringloop: Afval wordt als grondstof hergebruikt en niet weggegooid;
Voor de natuur: Het gebouw breekt de biodiversiteit niet af, maar herstelt deze;
Voor iedereen: Het gebouw gaat eenzaamheid tegen en zorgt voor verbinding tussen bewoners.

Almanak

Almanak biedt 50 ruime, mooi afgewerkte middenhuurappartementen van ca. 60-90 m2 van hoge kwaliteit. Door de gematigde huurprijzen komen de woningen terecht bij de juiste doelgroep. Zo draagt het project bij aan betaalbaar stedelijk wonen voor de middengroep en dus het mitigeren van de middenhuur problematiek. Één van de bewijzen dat Almanak hierin bijdraagt is te zien aan de 100% verhuurgraad vóór oplevering. Naast de 50 middenhuur woningen omvat het project ook 16 vrije sector appartementen . Alle appartementen zijn gelegen aan de collectieve binnentuin die ook wordt gedeeld met 12 stadswoningen (koop).

De architectuur van Almanak is hoogwaardig en mensgericht, met twee karaktervolle gebouwen – De Landmark en Het Pakhuis – die zorgen voor een gevarieerd straatbeeld. De buitenruimtes zijn zorgvuldig ontworpen: brede balkons aan de kanaalzijde, intieme steegjes aan de landzijde, en een groene, gedeelde binnentuin bevorderen ontmoeting en leefkwaliteit. Deze opzet biedt bewoners zowel privacy als gemeenschappelijkheid, en maakt het gebouw tot een vanzelfsprekend onderdeel van de wijk.
Almanak is ontworpen met sociale duurzaamheid als uitgangspunt, waarbij verbinding tussen bewoners, inkomensgroepen en de stad centraal staat. De groene, gedeelde binnentuin vormt het hart van het complex en biedt ruimte voor ontspanning, ontmoeting en spel. Aan de stadszijde komt een publieke huiskamer met koffie- en fietscafé, die ook buurtbewoners uitnodigt en zo de interactie vergroot. Door een mix van middenhuur, vrije sector en koopwoningen ontstaat een diverse bewonersgroep die samen gebruikmaakt van dezelfde voorzieningen. De wijk is autoluw en stimuleert contact in de openbare ruimte, terwijl ook woningdelen wordt gefaciliteerd als sociale en betaalbare woonvorm. Almanak verbindt oud en nieuw Utrecht en staat symbool voor een inclusieve, leefbare en verbonden stadswijk.
Almanak is bijna energieneutraal met een maximale energiebehoefte van 44 kWh/m² per jaar. Voor de warmte- en koudevraag zijn er voor toekomstbestendige all-electric oplossingen gekozen en de woningen zijn uitgerust met duurzame installaties zoals warmtepompen en CO₂-gestuurde ventilatie voor een gezond binnenklimaat. De huurappartementen maken gebruik van een collectief warmte- en koelsysteem.

Circulariteit stond centraal bij het ontwerp en de bouw van Almanak, met hergebruikte gevelstenen uit een 100 jaar oud gebouw en circulaire materialen in onder andere de tuin en gevels, wat tevens bijdraagt aan de krachtige art-deco karakteristiek. De binnenwanden zijn demontabel en herbruikbaar en de keukens circulair geproduceerd met een take-backprogramma. Ook het hout dat is gebruikt, is volledig FSC-gecertificeerd – goed voor het behoud van circa 75.960 m² bosareaal volgens de FSC-berekening.

Almanak is natuurinclusief en klimaatadaptief ontworpen, met een groene binnentuin, regenwaterbuffering en veel beplanting in volle grond. Een natuurmuur met insectenhotels en nestkasten voor vogels en vleermuizen bevordert biodiversiteit. Zo draagt het project bij aan ecologie en klimaatbestendigheid in de stad.
Almanak stimuleert gezonde mobiliteit met een centrale ligging aan de Dafne Schippersbrug, ruime fietsenstalling en beperkte autotoegang. De wijk is fietsvriendelijk en grotendeels autovrij, wat bijdraagt aan minder CO₂-uitstoot en meer sociale interactie. Zo vormt het project een duurzaam voorbeeld op het gebied van mobiliteit, energie en leefomgeving.

OurCampus Amsterdam Diemen

OurCampus Amsterdam Diemen bestaat uit vijf gebouwen en biedt woonruimte aan ongeveer 1.000 studenten. Daarnaast zijn er veel commerciële voorzieningen beschikbaar zoals restaurants, een supermarkt, fitnesscentrum en bijvoorbeeld een pizzeria. De ligging naast station Diemen Zuid zorgt voor uitstekende verbindingen met Amsterdam en de rest van de regio.

MB275

MB275 is een wooncomplex in de wijk Leyenburg in Den Haag, bestaande uit 234 volledig gemeubileerde huurappartementen, waarvan 234 in het middenhuursegment. De woningen variëren van studio’s tot tweekamerappartementen en zijn gericht op studenten en jonge professionals. Het complex biedt diverse gedeelde faciliteiten, waaronder een fitnessruimte, dakterras, binnenplaats en een servicebalie. Daarnaast zijn er voorzieningen zoals een huisartsenpraktijk, apotheek en kantoren voor zorgverleners. De ligging nabij het Zuiderpark en met goede openbaar vervoersverbindingen zorgt voor uitstekende bereikbaarheid van het stadscentrum, onderwijsinstellingen en andere belangrijke locaties in Den Haag.

OurDomain Amsterdam Diemen

OurDomain Amsterdam Diemen is een grootschalige woonontwikkeling in Diemen, opgeleverd in 2019. Het project omvat 774 huurwoningen, waarvan 412 in het middenhuursegment. De woningen bestaan uit studio’s en tweekamerappartementen, gericht op studenten, young professionals. Ze variëren in grootte van 22 m² tot 50 m² en zijn beschikbaar in zowel gemeubileerde als ongemeubileerde varianten. Het complex biedt diverse gedeelde faciliteiten, zoals een fitnessruimte, studieruimtes, een bioscoopzaal, lounges, een gemeenschappelijke tuin en een dakterras. Daarnaast zijn er commerciële voorzieningen zoals een supermarkt en horecagelegenheden. De ligging naast station Diemen Zuid zorgt voor uitstekende verbindingen met Amsterdam en de rest van de regio.

OurDomain Amsterdam-Zuidoost

OurDomain Amsterdam South East is een grootschalige woonontwikkeling in Amsterdam-Zuidoost, gelegen direct naast station Holendrecht. Het project omvat 1.559 huurwoningen, waarvan 739 in het middenhuursegment, verdeeld over drie gebouwen: East House, North House en West House. De woningen variëren van gemeubileerde studio’s tot ruime appartementen, gericht op studenten, young professionals, stellen en kleine gezinnen. Het complex biedt diverse gedeelde faciliteiten, waaronder een fitnessruimte, studieruimtes, een bioscoopzaal, lounges, een stadspark van circa 18.000 m² en commerciële voorzieningen zoals een supermarkt en horecagelegenheden. Deze voorzieningen stimuleren gemeenschapsvorming en dragen bij aan een levendige woonomgeving. Met een aanzienlijke hoeveelheid middenhuurwoningen levert OurDomain Amsterdam South East een belangrijke bijdrage aan de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen in Amsterdam. Het project is ontwikkeld door Greystar en is erkend als een toonaangevend voorbeeld van stedelijke verdichting en moderne woonconcepten. In samenwerking met de gemeente Amsterdam, Blauwhoed, OZ Architecten en VolkerWessels.